Yüce Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de “Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım” (Zâriyât Suresi 56) diye buyurarak, ademoğlunu yaratmasının gayesinin Kendisine kulluk edilmesi olduğunu bildirmektedir.
Kulluğun ön koşulu iman, özü ise ibadetlerdir. İbadetlerin yegane ve nihai amacı ve dahi esas yansımaları, yani çıktıları ve sonuçları, ahirete yönelik olmakla birlikte bu dünyaya bakan yönleri ve yansımaları da yok değildir ve de çok çeşitlidir, örneğin sağlık açısından yarattığı faydalar da olduğu gibi.
İfade edildiği üzere İslam dinindeki ibadetlerin asıl amacı Yüce Allah’a (cc) kulluk vazifesini yerine getirmektir; Allah’ı (cc) hatırlamaktır, bilmektir, tanımaktır; Allah’ın (cc) rızasını kazanmaktır, cehenneminden azad, cenneti ve cemali ile müşerref olmaktır. Dolayısıyla başka dünyevi yararları var mıdır diye bakılmaz ibadetler yerine getirilirken. Ancak, bu böyle olsa da Rabbimizin bizden istediği ibadetlerin, yine bizlere dünyevi sayısız faydaları bulunmaktadır. Misyonundan ve gerçek amacından saptırmak ve/veya öz değerini düşürmek için söylemiyoruz, ancak layıkıyla yerine getirilen bütün ibadetler aynı zamanda sağlık, afiyet ve iyilik hali de demektir.
İbadetler ile sağlık arasındaki ilişkiyi ayrıntılı bir şekilde ele alan yazımıza Tıbb-ı Nebevi Külliyatımızın “Tıbb-ı Nebevi Yazıları: Sağlık ve Hastalığa Nebevi Bakış” adlı kitabımızda yer verilecektir inşaAllah.
[Atıf: Yıldırım HH. (2021). İbadetler ve Sağlık. Tıbb-ı Nebevi Yazıları (www.tibbinebevimerkezi.com, 08.11.2021)].