Ana SayfaGenelPara ile Saadet Olur mu? Olur!

Para ile Saadet Olur mu? Olur!

Kimine göre para saadet kaynağıdır, kimine göre değil. Nereden baktığınıza ya da hangi değer yargısı ile değerlendirdiğinize bağlı olarak değişir bu durum.

İslami değer yargısı ile değerlendirildiğinde, para ile saadet olur mu? sorusunun cevabı “olur”dur! Nasıl mı? Helal yoldan temin edilen rızkınızdan sırf Allah (cc) rızası için başkasına yaptığınız infaklar mutluluğu satın alır. İnanmazsanız bir deneyin derim. Birisinin ihtiyacını Allah (cc) rızası için giderin bakalım mutlu oluyor musunuz olmuyor musunuz? görelim.

Demek ki vermek, yani infak etmek insanı mutlu ediyor. Peki nedir infak etmek?

İnfak etmek, Allah’ın (cc) kulluğumuz gereği biz kullarından istediği ibadetlerden biridir. Kur’an-ı Kerim’de 20’yi aşkın surede, 40’tan fazla ayette “infak” konusu geçmektedir. İnfak etmek genel olarak “para veya malı elden çıkarmak” menasında kullanılmaktadır. Dinî-ahlâkî bir terim olarak genellikle “Allah’ın (cc) hoşnutluğunu elde etmek amacıyla kişinin kendi servetinden harcama yapması, muhtaçlara ayni ve nakdi yardımda bulunması” demektir. Bu bakımdan infak, farz olan zekatı ve gönüllü olarak yapılan her çeşit hayrı içermektedir (TDV İslam Ansiklopedisi 2021).

İnfak etmenin mutluluğa yol açmasının altında iki temel unsurun rol aldığı belirtilebilir. Birincisi, infak ile Allah’a (cc) olan kulluk/ibadet vazifelerinden birinin yerine getirilmesinin kişide yol açtığı saadet, mutluluk ve huzur hali. Başka bir ifade ile Allah’ın (cc) emrini yerine getirmek başlı başına bir mutluluk kaynağıdır. İkincisi de infak ile birlikte başkalarının ihtiyaçları giderildiği için ortaya çıkan mutluluk. Başka bir ifade ile başkalarının mutluluğuna vesile olmak saadet kaynağıdır.

İslami şiara göre “başkasına harcadığın, yani verdiğin senindir”. Bizler genellikle bunun tersini yapıyoruz, yani sadece kendimize harcıyoruz ve mutluluk bekliyoruz. Halbuki kendimize (nefsimize) harcadığımız bizim değil ki bundan mutluluk ve ecir hasıl olsun. Olsa bile cuzidir ve de geçicidir. Sonsuz hayata yansıması ise yok denecek kadar azdır. Oysa ruhuna harcadığın senindir (yani verdiğin senindir). Beden (nefis) yemekle/almakla, ruh/kalb vermekle doyar/beslenir ve mutlu olur.

Nitekim bir defasında Peygamber Efendimiz (sav) Hz. Aişe’ye (ra) sorar: “Aişe! Kurban etini dağıttınız mı?” Hz. Aişe “Dağıttık ya Resûlallah” diye cevap verir. “Ne kadarını dağıttınız?” sorusuna “Hepsini dağıttık, bize bu buttan başka hiçbir şey kalmadı” cevabını alınca gülümseyerek “Desene Aişe, bir buttan başka hepsi de bize kaldı” diye karşılık verir (Tirmizî). Demek ki neymiş, Allah (cc) rızası için verdiğin seninmiş, kendine ayırdığın değil.

Hülasa, mutlu olmak için Allah (cc) rızasını gözeterek başkalarına vermek/yardım etmek gerekiyor, desinler/başkaları ne der diye değil, sırf Allah (cc) rızası için! İşte o zaman göreceksin ki mutlu oluyorsun/olacaksın, bu mutluluk öyle bir mutluluk ki hem bu dünyada anında görüntü veriyor, hem de sonsuz hayatında sana eşlik edeceğinin garantisi var.

İstisnalar hariç, mutlu olan daha sağlıklı oluyor bildiğiniz üzere. Başta ruh sağlığı olmak üzere insan sağlığını olumlu yönde etkileyen bir faktördür mutluluk.

Allah (cc) bizleri sadece ve sadece rızası için infak eden mümin kullarından eylesin. Amin…

Selam ve dua ile…

Kaynaklar

TDV İslam Ansiklopedisi. (2021). İnfak (https://islamansiklopedisi.org.tr/infak, 10.05.2021).

[Atıf: Yıldırım HH. (2021). Para ile Saadet Olur mu? Olur! Tıbb-ı Nebevi Yazıları (www.tibbinebevimerkezi.com, 29.08.2021)].

Hasan Hüseyin Yıldırım
Hasan Hüseyin Yıldırımhttps://www.hhyildirim.com/
Sağlık politikaları konusunda uzmanlaşan Yıldırım’ın çalışmaları; sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri ile ilgili politika, yönetim ve ekonomi konularına odaklanmaktadır. Yıldırım, son dönemdeki araştırmalarını genelde İslam ve Tıp araştırmaları, özelde ise Tıbb-ı Nebevi üzerine yoğunlaştırmış bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

YAZARLAR

En Çok Okunan Yazılar