Ana SayfaGenelRuhunuzu Ne ile Besliyorsanız, Siz Osunuz!

Ruhunuzu Ne ile Besliyorsanız, Siz Osunuz!

Bismillahirrahmanirrahim.

Yazımızın başında bir hususun altını çizelim: Ruhunuzu ve bedeninizi ne ile besliyorsanız, siz osunuzdur! Hem bu dünyada hem de sonsuz ahiret yurdunda…

Yüce Allah (cc) insanı bütünleşik iki temel yapıdan var etmiştir: 1) Fiziksel beden ve 2) ruhsal beden. İnsanın varlığını sürdürebilmesi için hem fiziksel hem de ruhsal açıdan beslenmesi gerekmektedir. Bu iki bedensel varlığın beslenme kaynakları ve araçları farklılık arz etmektedir (Şekil 1). Bu yazıda sadece ruhsal beslenme üzerinde durulacaktır.

Nasıl yani ruhun beslenmesi mi olurmuş? Cismani bir varlık olmayan ruh nasıl beslenebilir ki? Peki eğer ruh beslenebiliyorsa, ruhumuzun sindirim sistemi de var mıdır? Ruhumuzun sindirim sistemi varsa, bu sistemin gıdası da vardır şimdi! Peki bu gıdalar nedir ki? Ne işe yarar ki bu gıdalar? Ruhun sindirim sistemi varsa, boşaltım sistemi de vardır o zaman…

Evet değerli okuyucular, nasıl ki bedensel sindirim sistemimiz varsa, tabiri caiz ise ruhsal sindirim sistemiz de var.

Bu yazıda ruhsal bedenin beslenmesi ve bunun sonuçları, sistem bakış açısıyla ele alınıp incelenmektedir. Bu anlamda sistematik bir gösterim Şekil 1’de verilmektedir. Bilindiği üzere sistem bakış açısına göre herhangi bir sistem (bu sistem canlı yapılar olabileceği gibi kurumsal yapılar da olabilir) varlığını idame ettirebilmek için dışarıdan/çevreden girdiler alır, bu girdileri bir üretim sürecinden geçirdikten sonra dışarıya çıktı olarak verir.

Benzer şekilde ruhsal bedenimizi bir sistem bakış açısıyla ele aldığımızda, çeşitli girdiler kullandığımız aşikardır. Ruhsal gıda/beslenme kaynakları olarak adlandırdığımız bu girdileri iki ana grupta ele alabiliriz: 1) Helal gıdalar (sağlıklı gıdalar) ve 2) haram gıdalar (sağlıksız gıdalar) (Şekil 1).

Ruhumuzu bu gıda grupları içerisinden ne tür gıdalarla beslediğimizin temel belirleyicisi ise, Kelime-i Şahadet ve Kelime-i Tevhid ile olan ilişkimizdir. Kelime-i Şahadet ve Kelime-i Tevhid ile olan ilişkimiz başka bir yazının konusu olduğu için burada ayrıntılarına girilmemiştir.

Ruhun sağlıklı/helal gıdaları Allah’ın (cc) emrettiği şeylerdir, Allah’ın (cc) yapın dedikleridir, Allah’ın (cc) yapın diye emrettiği şeylerdir, yani helal şeylerdir. Ruhun sağlıklı gıdalarının başında ise ibadet gelir. İbadetin başı ise namazdır. Gıdasız kalan bir beden nasıl ki zayıflıyorsa, ibadetsiz kalan bir ruhun da zayıflaması kaçınılmazdır. Bedenin zayıflaması sadece bu dünyadan mahrum olmayı ve/veya bu dünyada sıkıntıları beraberinde getirirken, ruhun zayıflaması hem bu dünya kaybına hem de sonsuz hayat kaybına sebep olur. Dünya hayatının kaybı telafi edilebilir, ya da sonuçlarına katlanılabilinir. Ancak ahireti kaybetmenin telafisi yoktur ne yazık ki… Ruhun sağlıksız/haram gıdaları ise Allah’ın (cc) yasakladığı şeylerdir, yani haram şeylerdir. Kısacası beş duyu organımız açısından helal ve haram şeylerdir ruhun gıdaları… (Şekil 1). Helal ve haramlar da Yüce Allah’ın (cc) Kelamı Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz’in (sav) Sünnet-i Seniyyesi’nde orta konulduğu şekliyle, bellidir.

Bedensel sindirim sistemimizin ilk giriş kapısı ağzımız iken, ruhsal bedenimizin ilk giriş kapıları ise beş duyu organımızdır (ruhsal gıda araçları): Göz (görme), kulak (işitme), dil (tat alma), burun (koku alma) ve deri (dokunma). Başka bir ifade ile duyu organları kalbin/aklın dünyaya açılan kapılarıdır, yani kalbe/akla giden yolların ilk giriş kapılarıdır. Dolayısıyla beş duyu organımız aracılığıyla gördüklerimiz, duyduklarımız, kokladıklarımız, tattıklarımız ve dokunduklarımız kalbin/aklın beslenmesi için aldıklarımızdır, beslenme kaynaklarımızdır, yani gıdalarımızdır. Yukarıda da ifade edildiği üzere bu gıdalar helal olabileceği gibi, Allah (cc) muhafaza, haram da olabilir. Örneğin göz ile helal şeylere bakılırsa, helal şeyler okunursa, göz aracılığı ile ruhsal sindirim sistemine (akla ve kalbe) helal şeyler gönderilmiş olur ki, neticesi hayırlı olur. Tersi ise eğer haram şeylere bakıyorsanız ruhunuzu haramla besliyorsunuz demektir. Bu durum diğer duyu organları için de geçerlidir (Şekil 1).

Duyu organlarımız ile gördüklerimiz, duyduklarımız, kokladıklarımız, tattıklarımız ve dokunduklarımız ruhsal bedenimizde bir süreçten (sindirim sisteminden – akıl ve kalb süzgecinden) geçerek yaşam tarzımızın yansımaları şeklinde dışarıya çıktı olarak verilir (Şekil 1).

Bu çıktılar, yansımalar veya yaşam tarzları; davranışlar, inançlar, düşünceler, duygular, söylemler, tavırlar ve eylemler olarak açığa çıkar (Şekil 1).

Açığa çıkan bu çıktılar hesap gününde sınav sonucunun belli olması ile birlikte sonuçlara dönüşür ki, bu sonuç Cennet hayatı/yurdu olabileceği gibi, Allah korusun Cehennem hayatı/yurdu da olabilir (Şekil 1).

Dolayısıyla ruhunuzu ne ile besliyorsanız, bu dünyada siz osunuzdur, sonsuz hayatınız da bu gıdalarla beslenmenin sonucu şekillenen bir yapınız, mekânınız ve varlığınız olacaktır. Bundan mütevellit ruhsal beslenmemize çok çok dikkat etmemiz gerekmektedir.

Allah cümlemizi Kelime-i Şehadeti ve Kelime-i Tehvidi layıkıyla söylemeyi, anlamayı, idrak etmeyi, yaşamayı, yaşanmasına vesile olmayı ve bu doğrultuda ruhumuzu ve bedenimizi sağlıklı gıdalarla beslemeyi, yani Kur’an-ı Kerim ve Sunnet-i Seniye ışığında beslenmeyi nasıl etsin. Amin…

Atıf: Yıldırım HH. (2021). Ruhunuzu Ne ile Besliyorsanız, Siz O’sunuz!. Tıbb-ı Nebevi Yazıları (www.tibbinebevimerkezi.com, 16.01.2021).

Şekil 1. Ruhsal Beslenmeye Sistemik Bir Bakış Açısı

Kaynak: Yazarın Kendi Çizimi

Hasan Hüseyin Yıldırım
Hasan Hüseyin Yıldırımhttps://www.hhyildirim.com/
Sağlık politikaları konusunda uzmanlaşan Yıldırım’ın çalışmaları; sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri ile ilgili politika, yönetim ve ekonomi konularına odaklanmaktadır. Yıldırım, son dönemdeki araştırmalarını genelde İslam ve Tıp araştırmaları, özelde ise Tıbb-ı Nebevi üzerine yoğunlaştırmış bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

YAZARLAR

En Çok Okunan Yazılar

Tıbb-ı Nebevi Külliyatı

TNM Akademi

İbadetler ve Sağlık